Imitonios – 2017 Jazz Releases, Vol. X

Αυτά τα 17 άλμπουμ επιλέχτηκαν, επειδή μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, η τζαζ πάντα έχει κάτι καινούργιο κι ενδιαφέρον να πει. Και 21 κομμάτια, προς άμεση χρήση και συμμόρφωση, για να ακούμε το τώρα, αγαπώντας το παρελθόν και επικοινωνώντας με το μέλλον. Χρόνια πολλά,  modernjazz.gr !  (Το εξώφυλλο είναι από την αφίσα του Monterey Jazz Festival του 2013 κι ελπίζω κι εσείς πολλά ψάρια να πιάσετε!)

 John Daversa, feat. Bob Mintzer – Wobbly Dance Flower (contemporary jazz, bebop)
Για αρχή, δύο θηρία του mainstream σ΄ ένα hammond/σεξτέτο – φωτιά: Ταχύτητα και τεχνική, ενέργεια και ευθυμία, από τον διακεκριμένο John Daversa που θυμίζει τις παληές καλές μέρες και τον Dizzy Gillespie.. (Διθυραμβική κριτική από το allaboutjazz.com)

 Chantae Cann – Sol Empowered (neosoul, new jazz)
Έξυπνα και μοντέρνα jazzy neosoul τραγουδάκια για να μεταδίδουν θετική ενέργεια, από την ανερχόμενη, ταλαντούχα και εκφραστική Chantae Cann (Atlanta) με διαπιστευτήρια τις σημαντικές μέχρι τώρα συνεργασίες της  (Maysa, Snarky Puppy, Avery Sunshine, India.Arie, Incognito..) και το πλασάρισμα των δύο άλμπουμ της στο iTunes/Billboard/top-ten (όλα και στο bandcamp)

 EABS – Repetitions (Letters to Krzysztof Komeda) (modern jazz, fusion, rap/hip-hop, neosoul, world, new jazz)
Το Πολωνέζικο αυτό σεπτέτο καταφέρνει να εντυπωσιάσει με το εύρος της μουσικής του(ς) αντίληψης και τις ευρηματικές ενορχηστρώσεις των συνθέσεων ενός “θρυλικού” Πολωνού συνθέτη, του Krzysztof Komeda. (και στο bandcamp)

Jure Pukl – Hybrid (feat. Matt Brewer & Johnathan Blake) (postbop)
Παραγωγικός νέος σαξοφωνίστας, με τις ιδέες του, πρωτοεμφανίστηκε με την γνωστή Χιλιανή συνάδελφο, τη Melissa Aldana, που έκτοτε συνεργάζονται τακτικά. Στο τέταρτο, νομίζω, άλμπουμ του, φαίνεται να κατασταλάζει και να μπορεί να επικοινωνήσει μ’ ένα ευρύτερο (στα πλαίσια) ακροατήριο, με την υποστήριξη φτασμένων sidemen

BRZZVLL – Waiho (fusion)
Για την περίπτωση που χρειάζεστε μια groovy (or moody) fusion υπόκρουση με αρκετή ποικιλία σε στυλ (Βέλγιο)

 

 

Cowboys & Frenchmen – Bluer Than You Think (modern  jazz)
Οι Cowboys & Frenchmen είναι ένα Nεουρκέζικο κουϊντέτο με δύο alto, που φτιάχνει αξιοπρόσεκτο ήχο και ενδιαφέρον, γενικότερα, αποτέλεσμα, με soul έως free διαστάσεις (http://www.cowboysandfrenchmen.com)

 

Dj Farrapo – The Nu Swing Experience (Nu jazz, swing, electronic)
Το swing φοράει το ηλεκτρονικό κοστούμι του και πάει στα club να καλύψει σύγχρονες χορευτικές ανάγκες

 

 

Sal Valentinetti – “The Voice” (vocal)
Η μετενσάρκωση του Frank Sinatra προέρχεται φυσικά από τη μεγάλη των Ιταλών τενόρων σχολή (America’s got talent – πίτσες πουλούσε το παιδί). Eυχόμαστε στη σπουδαία αυτή φωνή (και τη χρυσή καρδιά, όπως λένε) μια δημιουργική εξέλιξη, παράλληλα με την λογικά εξασφαλισμένη καριέρα στη show business

 

Chantae Cann – Journey To Golden The Re-WERC (neosoul, electronic)
Επειδή μία Chantae Cann ποτέ δεν φτάνει, η ίδια φρόντισε να βγάλει φέτος και την απολαυστική remix εκδοχή του  πρώτου της άλμπουμ!!!

 

 

Blue Note All-Stars – Our Point Of View (modern jazz, new jazz)
Το βαρύ πυροβολικό της φημισμένης εταιρίας, εν πολλοίς υπεύθυνης και για το ρεύμα της new jazz, ενώνει τις δυνάμεις του για ένα “state of the jazz art” αποτέλεσμα (διαβάστε πως τα λέει και η ίδια η Blue Note..)
Robert Glasper on keyboards, Ambrose Akinmusire on trumpet, Marcus Strickland on tenor saxophone, Lionel Loueke on guitar, Derrick Hodge on bass, and Kendrick Scott on drums!!!!!!

Avishai Cohen – 1970 (fusion, funk, world)
Νοσταλγία των seventies και όπως πάντα, mediterranean διαθέσεις από τον διάσημο μπασίστα με τις πολλές ομοιότητες με τον δικό μας ταλαντούχο και αναγνωρισμένο Πέτρο Κλαμπάνη

 

Benjamin Petit – 5 degrés sud (contemporary jazz, postbop, world)
Γρήγορο και δεξιοτεχνικό alto με γαλική φινέτσα ο Benjamin Petit, που μετέρχεται ποικίλου, κυρίως μελωδικού και εύληπτου υλικού (παίζει κι από bandcamp)

 

Norah Jones – Day Breaks (vocal)
Η Norah Jones μας κάνει τη χάρη να λέει, που και που, κανένα jazz standard, (όπως το Peace του Horace Silver/πρώτη φορά το ακούω με lyrics/feat. Wayne Shorter και Lonnie Smith..) για ν΄απολαύσουμε κι εμείς άφοβα τη ζεστή και πληθωρική φωνή της, σε οικείο περιβάλλον..

 

Gregory Porter – Nat “King” Cole & Me (vocal, orchestra)
Ο καταξιωμένος ερμηνευτής, μετά το περσινό του Grammy, καταπιάνεται με τον Nat “King” Cole, φυσικά σε μια υπερπαραγωγή με άψογες ενορχηστρώσεις, για έντονα ρομαντικό κλίμα..

 

Erik Jekabson – Quintet (modern soul/funk jazz)
Θα μπορούσε απλώς κανείς να πει ότι είναι postbop, αλλά αυτός ο choppy & bluesy ήχος του κουϊντέτου (με Dave Ellis, ts) του τρομπετίστα Erik Jekabson (San Francisco) παραπέμπει σε μια πιο θεμελιώδη μουσική λειτουργικότητα, που, κατά την κρίση μου, έχει ρίζες στον Horace Silver (Γράφει και ο Matt Collar στο allmusic.com)

Chrystel Wautier – The Stolen Book (vocal, jazz, pop, soul)
Ουκρανικής καταγωγής Βελγίδα τραγουδίστρια με υψηλή παιδεία, αισθητική και “κρυσταλλική” αισθαντικότητα η Chrystel Wautier,  που φτειάχνει περιτέχνως απλά τραγούδια, εν είδει ευρωπαϊκής neosoul

 

Christian Scott aTunde Adjuah – The Emancipation Procrastination (new jazz, modal jazz, rap/hip-hop)
Κυκλοφόρησε και το τρίτο μέρος της φετινής τριλογίας του μη εξαιρεταίου Christian Scott aTunde Adjuah (tp). Σκληροί δραματικοί τόνοι, που σε συνδυασμό με το σύγχρονο beat, αποκτούν αγωνιστική διάσταση και λειτουργούν ως δωρικής ποιότητας ελεγείες και θούριοι (και στο bandcamp)

 

Η παρακάτω λίστα του DEEZER, τώρα και στο SPOTIFY

Imitonios