Imitonios – 2017 Jazz Releases, Vol. VII

Από την κάψα του Ιούλη και με την προσδοκία ενός ήσυχου κι αισθαντικού Αυγούστου, μια λίστα με 15 επιλογές από την πρόσφατη διεθνή δισκογραφία της μοντέρνας τζαζ. Για την παραλία, τη βεράντα, το αυτοκίνητο, ενδελεχή ακρόαση και μελέτη, ή οποιαδήποτε άλλη προσήκουσα χρήση!

Την ακούτε εδώ:

Και ακολουθούν σχόλια για τα άλμπουμ που χρησιμοποιήθηκαν..

Trevor Lawrence Jr. –  Relationships (Rnb, neosoul, hiphop, new jazz) 
Περιζήτητος drummer/producer ο “TrevBeats” (1974, L.A.),  στο πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, που προέκυψε εξαιρετικό! Με guests διάσημους jazzmen όπως ο Nicolas Payton (tp), Maurice Brown (tp), Kamasi Washington (ts), Terrace Martin (kb),  κ.α. Διαβάστε εδώ. Παίζει και στο Bandcamp 

 

Isamu McGregor – Resonance (Modern jazz, postbop) 
Πολύπλευρος πιανίστας ο Isamu McGregor (Ν.Υ) που μας τον συστήνει ο μεγάλος Seamus Blake (ts) μ΄ ένα παραδειγματικό σόλο στο 02: Relentless. Επίσης guest  και ο βετεράνος Benny Maupin (bcl)

 

Terrace Martin Presents The Pollyseeds – Sounds Of Crenshaw Vol. 1 (Rnb, neosoul, hiphop, new jazz)
O επιτυχημένος παραγωγός και πολυοργανίστας Τεράς Μαρτίν, μετά την περσινή του υποψηφιότητα για Grammy (βλ. Velvet Portraits), επιστρέφει και φέτος με το νέο του σχήμα, τους “Πολύσπορους” 🙂 για μια ακόμα σοφιστικέ πρόταση εμπορικής μουσικής. To status της Δυτικής Ακτής ήταν και, όπως φαίνεται, παραμένει cool. (Επίσης και στο Bandcamp )

Andromeda Mega Express Orchestra – Vula (Fusion, classical, modern jazz) 
Δεκαοκταμελές πολυεθνικό σχήμα από το Βερολίνο που προάγει τη μουσική τέχνη, παράγοντας απολαυστικό ήχο με πλούσια ηχοχρώματα, σε πρωτότυπες, σύγχρονες συνθέσεις. Ένα πενταετές project που ολοκληρώνεται με το Vula”, το 4ο άλμπουμ τους. Το Thirdstream ζει και βασιλεύει (λέμε τώρα..)

Jeong Lim Yang – Déjà Vu (Modern jazz, postbop, freebop)
Η Νοτιοκορεάτισσα κοντραμπασίστρια Jeong Lim Yang είναι καταξιωμένο μέλος της Νεουρκέζικης σκηνής (Tim Berne, Oscar Noriega..)  Στο πρώτο της προσωπικό άλμπουμ, την ακούμε σε συνθέσεις της, κουϊντέτο με τους βετεράνους Adam Kolker (ts), Michaël Attias (as) και Nick Sanders (p), Jesé Simpson (dr)

Kathrine Windfeld – Latency (Contemporary mainstream, modern jazz, big band)
Mετά το περσινό της ντεμπούτο, η 30χρονη πιανίστρια, συνθέτης και bandleader Kathrine Windfeld  ήταν το όνομα του 2016 για τη τζαζ στη Δανία. Εδώ, με την άψογη νεανική της μπάντα από σοβαρούς σολίστες, συνεχίζει επάξια την παράδοση των Gil Evans, Mingus, George Russell, Kenny Wheeler, Mike Westbrook, Mike Gibbs κ.α.

Mr Jukes – God First (hiphop, fusion, UK) 
O Mr. Jukes είναι ο 27χρονος Λονδρέζος παραγωγός Jack Steadman (voc, p, g). Πρώην μέλος του indie rock γκρουπ “Bombay Bicycle Club”, έχει μια ιδιαίτερη άποψη για το σημερινό groove. Guest και η Lalah Hathaway! (κριτική, video)

 

Charles Lloyd New Quartet – Passin’ Thru (Live)  – (Contemporary jazz)
Σε απίθανη φόρμα ο 79χρονος Charles Lloyd (ts, fl), ζωντανά σε πρόγραμμα modal, free, blues, μπαλάντα και world. Με τις ραφιναρισμένες ιδέες και τον εξευγενισμένο του ήχο, εύκολα μας στέλνει το μήνυμα..

 

 

 Fabian Almazan & Rhizome – Alcanza (Μodern jazz, new music)
Σουίτα σε 9 μέρη για φωνή, κουαρτέτο τζαζ, κουαρτέτο εγχόρδων και electronics από το νεαρό Κουβανό πιανίστα Fabian Almazan, με την ολοφάνερα κλασσική παιδεία. Αξιόλογη και εμπνευσμένη μουσική του σήμερα με τους Fabian Almazan: piano, electronics; Camila Meza: voice and guitar; Linda Oh: bass; Henry Cole: drums; Megan Gould: violin I; Tomoko Omura: violin II; Karen Waltuch: viola; Noah Hoffeld: cello (κριτική με 5 αστέρια από το allaboutjazz.com)

 Chihiro Yamanaka –  Monk Studies (Νu jazz, fusion, electronics)
Η Γιαπωνέζα Chihiro Yamanaka, με το βαρύ βιογραφικό και μια ντουζίνα προσωπικούς δίσκους, παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα σύγχρονη εκδοχή των κλασσικών συνθέσεων του Thelonius Monk, πάνω σε fusion beat και electronics, σε παραγωγή Blue Note

 

Carl Winther & Jerry Bergonzi – Inner Journey (postbop)
Μόνιμοι συνεργάτες τα τελευταία χρόνια ο σπουδαίος Δανός πιανίστας και συνθέτης Carl Winther (1984)  και ο 69χρονος πλέον master της τζαζ και του σαξόφωνου Jerry Bergonzi, εδώ με το κουαρτέτο τους (Johnny Aman, bass  – Anders Mogensen, drums), σε πρωτότυπες συνθέσεις και minor mood, ζωγραφίζουν υπέροχες εικόνες από το Εσωτερικό τους Ταξίδι, με το ατελείωτο και ουσιώδες τους λεξιλόγιο και τη μοναδική ελεγειακή εκφραστικότητα του επιτειδευμένα ιδιωματικού ήχου του Bergonzi,  που αφήνει την εντύπωση ότι τραγουδά η ίδια η ψυχή..

Imitonios