Stavros Manthos – Colors in Motion

Με ένα ιδιαίτερα εμφατικό ήχο στο άλτο σαξόφωνο, το δυναμικό του κουαρτέτο και επτά δικές του συνθέσεις, ο Σταύρος Μάνθος, στο πρώτο του άλμπουμ, καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις!

Δείτε πρώτα το βίντεο και ακολουθούν και τα σχόλια

‘Οπως βλέπετε, “The man means what he says!” Προσωπικά μου θυμίζει Kenny Garrett και Arthur Blythe. Όταν ακούσετε και το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ, το “Colors in Motion” θα διακρίνετε και την επιρροή από Pharoah Sanders.
‘Ολο το άλμπουμ ξεχειλίζει από την ίδια μουσικότητα και ενέργεια.  Ο νεαρός σαξοφωνίστας μας, ένας μικρός Ταύρος – πολιτικός μηχανικός και καθηγητής μαθηματικών κατά τάλλα – παίζει λιτά, καθαρά και σίγουρα, εκφραστικά κι επίμονα, αξιοποιώντας δημιουργικά τις επιρροές του από το post-bop και τη modal jazz της δεκαετίας του ’70.
Οι τροπικές του μελωδίες και τα καλοσχεδιασμένα του σόλο χαρακτηρίζονται από αυτές τις μεγάλες σε διάρκεια νότες που τις συνδέει με μικρά, γρήγορα περάσματα. Είναι αυτές που δίνουν το έντονο χρώμα και το ξεκάθαρο τονικό νόημα, ενώ παράλληλα αφήνουν αρκετό χώρο για να να λάμψει το σφιχτό και εξίσου καθηλωτικό drive από το rhythm section, με τον μεστό  Έρικ Παναγόπουλο στην κιθάρα, τον φουριόζο και επιβλητικό Αλέξη Δελή στο ακουστικό μπάσο και τον κομψό και εφευρετικό Παναγιώτη Κωστόπουλο στα τύμπανα.
Είμαι πολύ χαρούμενος που η Ελληνική σκηνή της τζαζ αρχίζει να αποκτά τέτοιες προσωπικότητες!

Αξίζει ν΄ακούσετε όλο το άλμπουμ, σε μια από τις πλατφόρμες της αρεσκείας σας:

 

Imitonios