Jørgen Mathisen´s Instant Light – Mayhall´s Object

Αποτέλεσμα εικόνας για Jørgen MathisenΤιμώντας την παράδοση που θέλει την εξερεύνηση του μουσικού σύμπαντος να επέχει θέση εργαλείου κατανόησης μιας ευρύτερης κοσμικής αλήθειας, ο 34χρονος Νορβηγός σαξοφωνίστας Jørgen Mathisen και το κουαρτέτο του εμβαθύνουν στην τελευταία περίοδο της μουσικής του John Coltrane με απόλυτη επιτυχία, σε σημείο που να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι ακούει ένα σύγχρονο γκρουπ με καινούργιες συνθέσεις και όχι τον ίδιο τον Μύστη “Ohnedaruth” από μια “ξεχασμένη” του ηχογράφηση.
Όλα εδώ κυλούν τέλεια:  o απαράμιλλος ήχος με την εκτεταμένη και δεξιοτεχνική χρήση των υψηλών αρμονικών από το τενόρο και το σοπράνο σαξόφωνο· τα θέματα και η φρασεολογία που ζωντανεύουν και αναπλάθουν το πανταχού παρόν ιστορικό υλικό· το εμβληματικό, λατρευτικού χαρακτήρα spiritual feel με την αυτούσια μυσταγωγική διάθεση· η αστρική ονοματολογία των κομματιών, που μας παρακινεί να φανταστούμε τις νότες ως ουράνια σώματα και τις μουσικές φράσεις ως σκιαγράφηση των αλληλοεξαρτημένων τροχιών τους..
Καθώς το δελτίο τύπου της Cleen Feed Rec. αναφέρεται και στην επίδραση της Sun Ra Orchestra, εμείς, χωρίς να ξεχνάμε και τον Pharoah Sanders, ας θυμηθούμε τη φήμη ότι και ο ίδιος ο John Coltrane είχε λάβει την μύηση από τον Sun Ra, θρυλικό πρωτοπόρο του είδους.

Σχεδόν όλοι οι σαξοφωνίστες σε κάποια στιγμή της καριέρας τους μελετούν και προσπαθούν να αναπαράγουν τη μουσική του John Coltrane, πολύ λίγοι όμως καταφέρνουν να φτάσουν σ΄αυτό το επίπεδο και ο Jørgen Mathisen, από τη σχολή της free jazz και χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Εύγε!

Jørgen Mathisen: tenor and soprano saxophone;  Erlend Slettevoll: piano; Trygve Waldemar Fiske: double bass; Dag Erik Knedal Andersen: drums


Ακούστε το αλμπουμ από τις ψηφιακές πλατφόρμες

  


Imitonios©