Christian Scott aTunde Adjuah – Diaspora

Ένα άλμπουμ που δεν γίνεται να αγνοήσουμε για πολλούς λόγους· ο Christian Scott (34, New Orleans) είναι ίσως ο πιο εμβληματικός τρομπετίστας της σύγχρονης jazz, που πολλοί τον χρήζουν ως Miles Davis του σήμερα. O ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως “sonic architect” και στις 20/5 έπαιξε στο Carnegie Hall, επίσημη αναγνώριση της 11χρονης προσφοράς του στην εξέλιξη της μαύρης μουσικής.
Το πρωτοποριακό του ύφος – που τον καθιέρωσε και έχει δημιουργήσει σχολή – είναι γνωστό, αυτή η dark & cool New Jazz, mix με hiphop, rnb, και electronics, μια modal, ρυθμική και πολυπολιτισμική, αντισυστεμική μουσική διαμαρτυρίας, βγαλμένη από τα σκοτεινά clubs του ghetto, με σφραγίδα Berklee βέβαια, που μολονότι εύκολη, δεν τυγχάνει ευρείας αποδοχής.
Φέτος, με αφορμή τα 100 χρόνια της τζαζ, από την πρώτη τζαζ ηχογράφηση δηλαδή, θα κυκλοφορήσει τμηματικά η καινούργια του τριλογία, της επονομαζόμενης από τον ίδιο “stretch music”. Tο πρώτο άλμπουμ, το “Ruler Rebel” παρουσιάστηκε στις νέες μας κυκλοφορίες του Απριλίου· το παρόν “Diaspora” είναι το δεύτερο, το θεωρώ λίγο πιο πλούσιο και γεμάτο και το τρίτο, “The Emancipation Procrastination” αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Αυτά, εν περιλήψει και για όποιον θέλει να εμβαθύνει, έχουμε μια παρουσίαση του “Diaspora” από το NPR, επίσης και μια πρόσφατη συνέντευξή του. Θα τον βρείτε και στο bandcamp και φυσικά, στο facebook

Imitonios