Best of the “Best Jazz Albums of 2023”

Συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις των κριτικών για τα “Καλύτερα Τζαζ Άλμπουμ του 2023”, όπως εμφανίζονται σε 45 μέχρι τώρα δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, προκύπτουν 399 άλμπουμ που θα βρείτε ταξινομημένα κατά σειρά επιτυχίας στο υπολογιστικό φύλλο Best of the Best Jazz Albums of 2023 Με τους συνδέσμους που περιέχει, λειτουργεί ως ένας Οδηγός Τζαζ Δισκογραφίας του 2023. Δείτε εδώ ένα μικρό απόσπασμα:

Παρατηρείται ότι, όπως κάθε χρόνο, οι κριτικοί εκτιμούν και προωθούν την avant-garde/free jazz. Επίσης, διαφαίνεται μια τάση, όπου οι μουσικοί, προσπαθώντας να μεταφέρουν κάποιο μήνυμα, δίνουν περισσότερη σημασία στο χτίσιμο της γενικής μουσικής εικόνας, και λιγότερη στα επιμέρους μουσικά στοιχεία, όπως τα σόλο, που έτσι περνούν σε δεύτερο πλάνο. Συν τοις άλλοις, δεν υπάρχει επαρκής εκπροσώπηση του jazz-hop και των σύγχρονων beats με τα οποία ο κατάλογος πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν ασχολείται, γιατί αυτά κατατάσσονται σε άλλες κατηγορίες, όπως “beyond jazz”, ή απλώς, “contemporary music”.

Η συμβατότητα του moderjazz.gr με τον κατάλογο αυτό ανέρχεται στο 23%, καθώς μοιράζεται με τους κριτικούς του διαδικτύου 20 κοινές επιλογές, από το σύνολο των 86 που έχουν ήδη ακουστεί στις τέσσερεις μέχρι τώρα φετινές αναρτήσεις του, τις “New Jazz Releases“, Vol. 1, Vol. 2, Vol. 3, και Vol. 4, όπου πάντα συνδυάζεται το “τερπνόν μετά του ωφελίμου”, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η Vol. 5.

Τέλος, το modernjazz.gr, συμπληρωματικά, θα συνεισφέρει σε μια πιο πλήρη εικόνα του μουσικού έτους 2023, με μια playlist που αφορά τη διασκεδαστική πλευρά της τζαζ και είναι δύσκολο να βρεθεί αλλού. Τα κομμάτια αυτά ακούστηκαν στο πάρτυ που έγινε για τα “Επτά Χρόνια modernjazz.gr” και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναλόγως και σε κάθε άλλη περίπτωση, π.χ. για το Πρωτοχρονιάτικο τζαζ πάρτυ σας!

Η λίστα παίζει στο YouTube:

2023 Farewell Jazz Party


Ας είμαστε αισιόδοξοι για μια μουσικά αξιόλογη, ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική Nέα Xρονιά 2024!
Σας ευχαριστώ που είστε εδώ!

Imitonios