Marquis Hill – Modern Flows, Vol. 2

“Μαζί με τον Marquis Hill και την τρομπέτα του,
η New Jazz ανεβαίνει στο θρόνο του σύγχρονου mainstream”

– Ώριμο πλέον ύφος, η new jazz ενσωματώνει όλη την αφροαμερικανική παράδοση της τζαζ αλλά και του r&b/soul/funk και διεκδικεί ένα ευρύτερο, κυρίως νεανικό ακροατήριο, εξοικειωμένο με το hip-hop, αυτό το κυρίαρχο beat της εποχής, που εδώ, στην τζαζ εκδοχή του, χρησιμοποιείται κατά κόρον και εξελίσσεται συνεχώς από τα σύγχρονα rhythm sections.
Με τις εμπλουτισμένες της συγχορδίες, η new jazz θέλει να αποφεύγει τις συνεχείς αλλαγές της κλασσικής τζαζ αρμονίας, εξασφαλίζοντας συνεχή ροή, χωρίς όμως να ακούγεται συνηθισμένα modal, ενώ οι μπασογραμμές της, από το μεγάλο σχολείο του r&b/funk/fusion, διαμορφώνουν τον περίτεχνα “groovy” της χαρακτήρα.
Έτσι λοιπόν, παρότι μη εμπορική, μπορεί ν’ ακούγεται εύκολα, γιατί είναι straight αλλά όχι βαρετή, ζωηρή αλλά όχι κουραστική, cool αλλά όχι υποτονική, μελωδική αλλά όχι κοινότοπη, έξυπνη αλλά όχι επιδεικτική, σκοτεινή αλλά όχι καταθλιπτική, συνειδητοποιημένη αλλά όχι ουτοπική, και κυρίως, με μια νεανική χάρη, κατευθείαν από το DNA της μαύρης μουσικής.
Όσο για το  Modern Flows, Vol. 2, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση “new jazz”, όπου η μοντέρνα jazz, το post-bop και το hip-hop συνδυάζονται με αρκετή τέχνη και έμπνευση, αφού, όπως λέει κι ο Marquis Hill, όλα είναι το ίδιο. Και μετά απ’ αυτό το άλμπουμ, νομίζω ότι είναι καιρός για αυτόν το νέο τρομπετίστα από το Σικάγο να κερδίσει όλη την αναγνώριση που του αξίζει! Το δεξιοτεχνικό του παίξιμο είναι γλυκό, ισορροπημένο και προκαλεί ενδιαφέρον, όπως και οι συνθέσεις του, έχει ήδη πέντε προσωπικά άλμπουμ και μια σπουδαία διάκριση, πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Thelonius Monk του 2014,  ψηφίστηκε επίσης ως “Rising Star for trumpet in the 2016 DownBeat Critics Poll” ! Διαβάστε μια εκτενή παρουσίαση από το Urban Music Scene και, αφού ακούσετε και τα δεκαπέντε, ένα κι ένα κομμάτια του άλμπουμ, πιστεύω να θεωρήσετε δικαιολογημένο τον ενθουσιασμό μου!

Με ένα εξαιρετικό comping από βιμπράφωνο στη θέση του πιάνου, το καταπληκτικό αυτό κουϊντέτο του  Marquis Hill (tp) συμπληρώνεται με τους ταλαντούχους Josh Johnson (as), Joel Ross (vib), Junius Paul (b), Jonathan Pinson (dr) και προσκεκλημένους τους  Braxton Cook και Rachel Robinson (voc) και τους rappers M’Reld Green and King Legend 

Aκούτε από τις πλατφόρμες δωρεάν online ακρόασης

    ή

 

* Εδώ υπάρχει και το προηγούμενό του, το “Μarquis Hill – Meditation Tape” (2017)

Imitonios©